caravan

caravan: 10 praktische tips & nuttige informatie

2

Voordelen van een caravan

Een caravan is een kleine accommodatie op wielen. Het grote voordeel is dat je er in kunt slapen. Wat uitgebreidere caravans hebben een ingebouwd toilet, keuken en wasgelegenheid. Je kunt ook kiezen voor een vouwwagen. Dit is een kruising tussen een caravan en een tent. Ze zijn klein en compact en als aanhanger achter de auto eenvoudig mee te nemen. Een luxere uitvoering van een vouwwagen wordt ook wel vouwcaravan genoemd.

Je hoeft geen grote caravan te kopen om je vakantiedagen door te brengen. Je kunt ook kiezen voor een kleinere caravan met bijvoorbeeld een voortent. Een caravan geeft vrijheid en is ideaal om gebieden op de bonnefooi te verkennen.

Van alle gemakken voorzien

Je kunt je caravan inrichten zoals je wilt. Er zijn verschillende mooie plekken in Nederland waar je de caravan langere tijd kunt neerzetten om vele weekenden van de heerlijke omgeving te genieten. Aan de andere kant geeft een caravan ook veel vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Bevalt de camping je niet? Je kunt gewoon vertrekken! Kinderen vinden kamperen vaak prachtig. Ze maken op iedere camping snel nieuwe vriendjes.

Caravan versus camper

Een caravan heeft een groot voordeel boven de camper. Je kunt de caravan afkoppelen, waardoor je na het bereiken van je bestemming met de auto rond kunt toeren. In veel (kleine) plaatsen is het lastig parkeren met een camper en op sommige terreinen worden campers niet toegelaten. De caravan kan dezelfde luxe bieden als een camper, zoals warm water voorziening, verwarming, een toilet, televisie, kookgelegenheid en een koelkast. Het enige nadeel is dat je de auto even uitmoet om iets te pakken uit de caravan, terwijl je in de camper sneller bij je spullen bent. Dat is minder fijn als het bijvoorbeeld in de stromende regen moet.

Tweedehands caravan

Om de kosten lager te houden, kun je overwegen een tweedehands caravan te kopen. De keuze uit gebruikte caravans is enorm. Een tweedehands caravan is goedkoper in de aanschaf en heeft een lagere afschrijving. Bedenk wel dat je voor een tweedehands caravan waarschijnlijk wel meer tijd kwijt bent aan klussen of onderhoud. Maar als je veel plezier hebt van je caravan is dat natuurlijk nooit een probleem.

Als je een caravan koopt, tweedehands of niet, zul je eerst je doelstellingen moeten bepalen. Als je die doelstellingen op een rijtje (op papier) zet, kun je eenvoudiger een keuze maken uit het grote aanbod. Bedenk bijvoorbeeld eerst hoe groot de caravan moet zijn. Heb je genoeg aan een eenvoudig model, of wil je alles er op en er aan? Belangrijk is van tevoren te weten hoeveel mensen er van de caravan gebruik gaan maken. Ben je alleen, met een partner of zijn er ook kinderen? Dat bepaalt bijvoorbeeld het aantal zit- en ligplaatsen.

Bedenk van tevoren hoeveel geld je aan een caravan wilt/kunt besteden. Niet onbelangrijk is het ook te weten hoeveel gewicht je auto kan trekken en welke rijbewijzen je nodig hebt. Met een rijbewijs B mag je een personenauto met aanhangwagen rijden die (inclusief laadvermogen) niet meer dan 750 kilo weegt. In bepaalde gevallen is een rijbewijs B wel toegestaan om een zwaardere aanhangwagen te trekken. De aanhangwagen mag niet meer wegen dan de auto die de aanhangwagen trekt. Je hebt een rijbewijs B-E nodig voor het rijden met een aanhanger met twee assen of een gewicht boven de 3500 kg.

Vergelijk de prijzen van verschillende caravans. Je kunt dit bij nieuwe modellen doen, maar ook bij occassions. Dan weet je welke prijs gangbaar is. Heb je een caravan naar keuze gevonden? Laat een PACK-keuring doen als je kiest voor een gebruikte caravan. Lees hier meer over in tip 4. Zorg ervoor dat je een bewijs of overeenkomst hebt dat en bij wie je de caravan hebt gekocht, de prijs die je ervoor betaald hebt, het merk, type, bouwjaar, nummers van chassis en motor en eventuele accessoires.

De caravan klaarmaken

Voordat je met de caravan op pad gaat, zul je hem rijklaar moeten maken. De meeste caravans hebben een tijd ongebruikt in de buitenlucht of in een overdekte stalling gestaan. Hieronder volgen wat tips om er lekker fris mee weg te rijden.

De wasbeurt

Je kunt natuurlijk de caravan naar een speciale wasstraat voor caravans brengen, maar de ervaring leert dat de meeste trotse bezitters van een caravan het voertuig liever zelf schoonmaken. Spoel de caravan eerst schoon met water. Vuil kun je losweken met een schoonmaakmiddel. Vervolgens kun je met een zachte spons de caravan inschuimen met een shampoo. Werk van boven naar beneden. Spoel tussendoor de behandelde delen schoon met water om te voorkomen dat het schoonmaakmiddel op gaat drogen. Je kunt de caravan schoonspoelen met een hogedrukspuit. Je moet alleen niet teveel kracht gebruiken, omdat je onderdelen van de caravan kunt beschadigingen (opgeplakte sierstrepen of de rubbers van ramen en deuren). De ramen maak je schoon met lauw water, eventueel vermengd met speciale acrylreiniger. Gebruik voor de ramen geen agressieve schoonmaakmiddelen. Contoleer tot slot of de rubberafdichtingen van ramen en deuren en/of andere openingen nog soepel zijn. Om ze soepel te houden kun je gebruik maken van een siliconenspray.

In de was

Wanneer de caravan schoon is, kun je overgaan tot het aanbrengen van een beschermende laag van was. Voor harde materialen, zoals wanden van kunststof of glad aluminium kun je harde was gebruiken. Voor bobbelige materialen kun je beter vloeibare was gebruiken die zo dun mogelijk kan worden aangebracht. Restjes kun je dan eenvoudig met een zachte droge doek schoonwrijven. Je kunt je caravan ook deskundig in de was laten zetten. Het is een stevige uitgave, maar vaak heb je er meerdere jaren plezier van.

De binnenkant van de caravan

Het interieur van de caravan kan na de winterstalling lekker opgefrist worden door losse delen (kleedjes en kussens en dergelijke) te verwijderen. Zuig het interieur eerst schoon en neem daarna de meubeldelen af met een vochtige doek (eventueel met een sopje). De bekleding van de kussens kun je reinigen met lauw water. In de meeste gevallen zijn ze voorzien van een beschermende laag.

Onderhoudsbeurten

De caravan moet regelmatig gecontroleerd worden. Je kunt hiervoor bij de dealer een afspraak maken. Het regelmatig laten uitvoeren van een onderhoudsbeurt houdt de caravan in topconditie en draagt bij aan de veiligheid. Een grote beurt zou minimaal één keer in de twee jaar moeten worden uitgevoerd.

Kleine onderhoudsbeurt

Bij een kleine onderhoudsbeurt wordt de caravan op de brug gezet. De banden worden gecontroleerd op slijtage en de juiste spanning. De smeernippels en draaipunten worden gesmeerd en alle bouten worden aangedraaid. De remmen worden nauwkeurig afgesteld en de caravan krijgt een remmentest. De verkeersverlichting wordt gecontroleerd en de caravan wordt onderzocht op vocht. Voor een kleine onderhoudsbeurt betaal je gemiddeld 145 euro (prijs april 2010).

Grote onderhoudsbeurt

De uitgebreide onderhoudsbeurt bestaat uit alle onderdelen van de kleine onderhoudsbeurt. De remtrommels en remvoeringen worden gereinigd en geïnspecteerd. Verder worden nauwkeurig verschillende onderdelen gecontroleerd als lagers, vetkeerringen, het chassis, schokbrekers, koppeling, en dergelijke. Het interieur wordt gecontroleerd. Denk hierbij ook aan de kachel, koelkast, gasstel, gasslang en drukregelaar, gasleidingsysteem, aardlekschakelaar, binnenverlichting en stopcontacten.

FOCWA of Bovag?

FOCWA en Bovag voeren allebei onderhoudsbeurten uit voor caravans. Bovag is bekender, maar FOCWA doet niet onder voor een Bovag beurt. FOCWA biedt standaard een jaar garantie op een caravan onderhoudsbeurt. Bij de meeste caravanbedrijven kunnen beide onderhoudsbeurten worden uitgevoerd. Er is in de meeste gevallen geen prijsverschil.

PACK keuring

Een PACK keuring is een soort APK voor caravans. PACK is de afkorting voor Periodieke Aanhangwagen en Caravan Keuring. Het betreft een inspectie van de caravan, waarbij alles grondig wordt bekeken, maar niets wordt gerepareerd. De eventuele reparatie kan in overleg alsnog worden verricht (uiteraard tegen betaling van die kosten). Een PACK is goedkoper dan een onderhoudsbeurt. Je kunt de PACK keuring als prima alternatief zien voor het tussenliggende jaar.

Voorbereidingen

Voordat je de caravan aan je auto hangt om er mee weg te rijden naar je vakantiebestemming, doe je er goed aan een aantal voorbereidingen te treffen.

Voor de vertrekdatum

Voor de vertrekdatum kun je via het internet de route naar de vakantiebestemming vinden. Je kunt de routebeschrijving uitprinten. Sommige programma’s kun je gebruiken om de kosten te berekenen, bijvoorbeeld de kosten van de brandstof en de tol voor de tolwegen.
Laat voor de achterblijvers de gegevens van je route achter en vergeet daarbij ook niet het adres van je vakantiebestemming.

Een dag voor vertrek

  • Controleer of het gewicht van de caravan niet boven het toegestane maximum gaat. Je kunt je caravan wegen op een zogenaamde weegbrug.
  • Controleer de bandenspanning.
  • Controleer de kogeldruk.
  • Heb je een checklist gemaakt? Je kunt de dag voor vertrek je checklist nog eens goed doornemen. Is alles aanwezig of moet er nog iets gehaald worden? Het kan nu nog.

Vlak voor vertrek

  • Controleer of alle deurtjes, laden en ramen dicht en vergrendeld zijn.
  • Controleer of de koppeling van de caravan goed is vergrendeld aan de trekhaak.
  • Controleer of de handrembreekkabel goed is bevestigd. Controleer of de handrem van de caravan is ontgrendeld.
  • Zorg dat de uitdraaisteunen geheel zijn ingedraaid. Houdt de slinger binnen handbereik. Bij een tussenstop haal je hem dan snel weer tevoorschijn.
  • Houd belangrijke gegevens binnen handbereik. Denk aan verzekeringspapieren en dergelijke. Neem niet teveel contant geld mee en beperk ook het aantal pasjes. Bewaar pasjes en geld niet bij elkaar. Bij een eventuele beroving ben je niet in één keer alles kwijt.

Wat kost een caravan

Een caravan hoeft niet al te duur te zijn. Er zijn een aantal factoren die de caravan duur of juist goedkoop maken. Ten eerste hangt het er van af hoeveel luxe en comfort je verwacht. Daarnaast is het belangrijk om te weten met welk (reis)doel je een caravan wilt aanschaffen. Is het voor een jaarlijkse vakantie van drie weken, of wil je daarnaast ook vaak weekendjes weg?

Vakanties

Hoe vaak kun je op vakantie? Ga je dan bij voorkeur met de caravan op pad? Als je drie weken aan het Gardameer in Italië wilt vertoeven in je caravan, dan is de prijs voor die drie weken ongeveer vergelijkbaar als die van een hotel of vakantiewoning. Ga je echter daarnaast veel weekendjes de natuur in, dan wordt de caravan in het totale plaatje goedkoper.

Dure of goedkope spullen

Kamperen hoeft niet duur te zijn. En hele luxe caravan kan tienduizenden euro’s kosten, maar er zijn prima occasions die je voor de helft van de prijs kunt krijgen, met dezelfde luxe, alleen niet spiksplinternieuw. Een tweedehands caravan met een prima uitrusting voor een gezin met twee kinderen kun je al snel voor een paar duizend euro kopen. Voor de kampeeruitrusting betaal je daar gemiddeld nog eens duizend euro bij op. Stel je koopt een caravan van 4000 euro. Je hebt het dan binnen 5 jaar afbetaald als je uitgaat van 800 euro per jaar.
Voor de kampeeruitrusting van duizend euro betaal je dan jaarlijks 200 euro, zodat je die ook binnen die vijf jaar hebt betaald. Voor onderhoud betaal je jaarlijks 1000 euro. Dit is inclusief de keuringen, het onderhoud, stalling en verzekering. Voor de camping betaal je ongeveer 700 euro voor drie weken. Je bent in totaal per vakantiejaar 2700 euro kwijt. Dit betaal je ook voor een vliegvakantie of vakantie naar een zomerhuis voor een gezin met twee kinderen. Als je dus in de weekenden of andere vakanties er op uit gaat met de caravan, wordt het kostenplaatje een stuk goedkoper. De kosten van de brandstof komen er uiteraard wel nog bij, maar dat is ook het geval als je met de auto naar een verblijf in een zomerhuis gaat.

Een nieuwe caravan

Een nieuwe caravan moet minstens 15 jaar meegaan. Als je 15.000 euro voor een nieuwe caravan betaalt, kun je de jaarlijkse afschrijving op 1000 euro stellen. Voor de kampeeruitrusting betaal je ongeveer duizend euro. Deze heb je binnen vijf jaar betaald als je de afschrijving op 200 euro per jaar stelt. De vaste kosten zijn jaarlijks duizend euro (onderhoud, verzekering, stalling). Voor de camping betaal je 700 euro voor drie weken. Het is net als met de aanschaf van een tweedehands caravan. Als je de caravan vaker gebruikt, worden de vakanties met de caravan goedkoper.

Verzekeringen

Je kunt de caravan verzekeren, maar je bent het niet verplicht. Als de caravan aan de auto is vastgekoppeld en je veroorzaakt een aanrijding, is de schade aan derden gedekt door de autoverzekering. De schade aan de caravan wordt echter niet vergoedt. Het is daarom toch wel verstandig om een caravanverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en de kosten van een ongeluk, hoe klein ook, kunnen behoorlijk oplopen.

Er zijn veel verschillende soorten caravanverzekeringen. De keuze uit de verschillende soorten dekkingen zijn groot. Je kunt je caravan verzekeren tegen brand en diefstal, maar ook natuurschade. Hoe groter de dekking, hoe hoger de premie. Je kunt voor je caravan ook een inboedelverzekering afsluiten.

Je kunt verschillende caravanverzekeringen met elkaar vergelijken via vergelijkingssites op het internet, maar de verzekeraar zal de premie altijd afstemmen op het type caravan en het bouwjaar. Uiteraard betaal je extra premie voor meerdere extra dekkingen. Bij de meeste caravanverzekeringen moet je rekening houden met een eigen risico. Vraag daarom verschillende offertes aan, zodat je op je gemak de juiste keuze kunt maken.

Als je een betrekkelijk oude caravan hebt gekocht, kun je het geld van de caravanverzekering besparen door een extra potje ervoor te maken. Voor een duurdere caravan kun je wat op de premie besparen door het eigen risico wat hoger in te zetten. Kijk goed naar de polisvoorwaarden. Zaken als slecht onderhoud of onvoldoende sloten en sluitwerk kunnen leiden tot het niet uitbetalen van schade.

Een caravan huren

Als je er nog niet helemaal uit bent of de caravan echt jouw ding is, kun je dat eens uitproberen door middel van het huren van een caravan. Je kunt naar aanleiding van je ervaring alsnog beslissen er een te kopen. Het huren van een caravan is ook een goed manier om te ervaren welk type of model je het meest bevalt. Huren is ook een prima alternatief voor mensen die graag een caravan tot hun beschikking willen hebben, maar niet zo vaak op vakantie gaan.

Je kunt verschillende soorten caravans huren, van eenvoudig klein, een luxe toercaravan tot een vaste plek op een camping. De meeste huurcaravans zijn vrij nieuw. Ze worden over het algemeen compleet verhuurd met voortent en andere toebehoren (bijvoorbeeld reservewiel). Je kunt vaak ook andere zaken meehuren, bijvoorbeeld een fietsendrager. Kleine kampeerspullen moet je zelf verzorgen. Denk hierbij aan beddengoed en dergelijke.

De gemiddelde huurprijs van een luxe caravan is 500 euro per week in het hoogseizoen. Voor drie weken betaal je ongeveer 1500 euro. Je hebt dan nog wel de uitgaven voor aanvullingen op de kampeeruitrusting. Ook betaal je voor het verblijf op de camping. Gemiddeld betaal je 700 euro voor drie weken.

Wanneer je een caravan huurt, zul je deze natuurlijk wel netjes weer terug moeten brengen op de afgesproken tijd. Dat kun je zien als een nadeel. Aan de andere kant heb je geen zorgen over kosten voor het onderhoud en als het kamperen je niet heeft bevallen, zit je niet aan de caravan vast.

De stacaravan

Een stacaravan is een hele grote caravan, die niet op een gewone manier over de weg vervoerd kan worden. Meestal wordt de stacaravan op een bepaalde plaats voor onbepaalde of langere tijd neergezet. De stacaravan kan niet met een auto of bestelbus worden vervoerd. Er is een speciaal transport via een transportbedrijf voor nodig om de stacaravan naar zijn bestemming te brengen. Meestal wordt dit door een vrachtwagen gedaan, soms door een tractor.

De stacaravan kan gezien worden als een tweede huis op de camping. Tegenwoordig laten ook veel boeren de stacaravan toe op een deel van het erf. De stacaravan wordt gezien als onroerend goed, omdat het vast op de grond staat. Ze zijn dan ook meestal op een elektriciteitsnet en gas- en waterleiding aangesloten. Ze worden belast voor de onroerendezaakbelasting en je hebt een bouwvergunning nodig als je aan de stacaravan het een en ander wilt verbouwen. Rondom de stacaravan is het gebruikelijk dat er een tuin of terras omheen is ingericht. Je kunt er ook gewoon je post ontvangen.

De stacaravan wordt op veel campings in binnen- en buitenland ook verhuurd als vakantiehuisje. Een mobile home, zoals de stacaravan ook wel genoemd wordt, is dan ook van alle gemakken voorzien. Er is kookgelegenheid, douche- en toiletruimte, er zijn bedden en er is een zitruimte. Het huren van een stacaravan is net zo luxe als het huren van een klein vakantiehuis, maar dan wel met de gezelligheid van een camping.

Rijden met de caravan

Het is anders rijden met een caravan. Je merkt als bestuurder dat de auto harder moet werken om weg te rijden. Er moet meer geschakeld worden. De bocht moet voorzichtig en ruim genomen worden. Het vergt nogal wat manoeuvreerkunst om de auto met caravan achteruit in te parkeren. Inhalen gaat anders want je kunt minder snel optrekken en je moet de lengte van je auto plus caravan goed kunnen inschatten.

Ga niet direct met je caravan flinke afstanden maken, maar zorg ervoor dat je goed geoefend aan je lange reis begint. Oefen bijvoorbeeld op basisvaardigheden, zoals het nemen van de bocht, recht achteruit rijden, achteruit inparkeren, en dergelijke. Kies een afgelegen terrein waar je rustig kunt oefenen, zonder het overige verkeer steeds lastig te vallen. Vraag hulp aan iemand die ervaring heeft in het rijden met een caravan of andere zware aanhanger. Je kunt eventueel kiezen voor een speciale caravantraining. Je vindt de diverse adressen op het internet.

Wanneer je met je auto en caravan over de snelweg rijdt, zul je al snel merken dat vrachtauto’s en andere grotere medeweggebruikers voor grote luchtverplaatsing zorgen. Dit geeft een duwend gevoel als de caravan wordt ingehaald en een trekkend gevoel als het voertuig de caravan net heeft gepasseerd. Rijdt bij de inhaalmanoeuvre zoveel mogelijk rechts om hier zo weinig mogelijk last van te ondervinden. Als je zelf een groot voertuig wilt inhalen, kan het door tegenwind of een lichte helling gebeuren dat het lijkt alsof je er maar met moeite aan voorbij kunt komen. Haal daarom alleen in als dat strikt noodzakelijk is en wacht bij voorkeur momenten af waarbij de omstandigheden gunstiger zijn.

Verkopen van de caravan

Maak je geen gebruik meer van je caravan? Je kunt hem te koop aanbieden. Maak gebruik van de volgende tips.

Vraagprijs

Je kunt je caravan tegen elk aannemelijk bod te koop zetten, maar het is verstandig een vraagprijs vast te stellen. Bepaal de vraagprijs aan de hand van de prijzen die voor soortgelijke caravans gevraagd worden. Je kunt kijken op diverse websites waar men tweedehands caravans te koop aanbiedt, maar je kunt ook langs dealers gaan. Zo kun je een gangbare prijs bedenken. Wil je de caravan snel van de hand doen? Dan kun je overwegen onder de gangbare prijs te verkopen. Bedenk wel dat er kans is dat er van de prijs wordt afgeweken. Stel daarom van tevoren je onderhandelingsmarge vast. Houd je echter niet te krampachtig aan je bodemprijs vast. Veel particulieren zijn geneigd de prijs van hun caravan te hoog in te schatten. De koper neemt echter risico’s door een gebruikte caravan van een particulier over te nemen. De risico’s van het kopen bij een particulier zijn hoger dan het kopen van een occasion bij een dealer. Die risico’s moeten in de hoogte van de vraagprijs wel redelijk gecompenseerd kunnen worden.

Omschrijving

Beschrijf je caravan uitvoerig. Wat maakt jouw caravan interessant? Beschrijf bijvoorbeeld de accessoires. Heeft je caravan weinig kilometers gemaakt? Dat is ook interessant voor de koper. Veel details maken de verkoop een stuk makkelijker. Je krijgt ook niet onnodig veel kijkers als je een gedetailleerde beschrijving (met veel duidelijke foto’s) van je caravan maakt. Wees eerlijk in de informatie. Zorg dat de caravan er netjes en tiptop uitziet, zeker als er een koper komt kijken.

Bekend maken

Maak zoveel mogelijk advertenties. Zet ze op (gratis) verkoopwebsites op het internet, plaats een advertentie in de supermarkt en laat ook op de caravan zien dat deze te koop is.

Keuring

Het maakt de verkoop van de caravan een stuk eenvoudiger als je de caravan hebt laten keuren. Een PACK keuring kost niet veel geld, maar verschaft de potentiële koper veel (eerlijke) informatie over de technische staat van de caravan.

Verkoopovereenkomst

Maak een schriftelijke bevestiging van de verkoop. Zet op papier aan wie, van wie, wanneer en hoe (contant of per bankoverschrijving) de caravan verkoopt. Vermeld het merk van de caravan, het type, bouwjaar, nummers van chassis en motor en beschrijf de accessoires. Teken deze overeenkomst allebei en vermeld bij de handtekening de plaatsnaam en datum.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over caravan

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!